Tudj meg többet a számítógépes talpvizsgálatról ide kattintva
Fájó lábad gyógyítsd egyedi talpbetéttel
Belépés

Boltozatos láb

Minden, amit a boltozatos lábról tudni érdemes

A boltozatos láb kialakulásának tünetei, okai, kezelése és megelőzése
A boltozatos láb egy olyan veleszületett lábdeformitás, ahol a láb­közép alig vagy egyáltalán nem érinti a talajt. Emiatt a testsúly a sarokra és az elő­láb­ra terhelődik. Sok esetben bütyök (hallux valgus) és kalapácsujj társulhat hozzá.

Hogyan kezelhető a boltozatos láb, milyen tünetekkel jár, hogyan előzhető meg a kialakulása?

Csak néhány a gyakran ismételt kérdések közül, amelyekre az alábbiakban igyekszünk választ adni.

A boltozatos vagy másnéven boltíves láb tünetei:

Mivel a láb statikai egyensúlya eltér az ideálistól és a láb első és hátsó részén túlnyomás keletkezik, gyakran jár együtt bőrkeményedéssel és fájdalommal a harántboltozat területén. Mivel a láb sokkal instabilabb, könnyebben sérül a boka.

A boltozatos láb könnyebben elfárad, ugyanis ilyenkor a páciens szinte folyamatosan egyensúlyozik. Sok esetben a megfelelő lábbeli kiválasztása sem egyszerű feladat, ugyanis magas rüszttel jár.

Időnként fájdalommal jár, mely általában a lábfej ívének legmagasabb pontján illetve a talp elülső részén, a lábujjakon koncentrálódik. A lábujjak állása karomszerű.

A boltozatos láb kezelése

A boltozatos lábat teljes megszüntetése sajnos nem lehetséges, súlyos esetekben műtéttel enyhíthető. 

Fontos azonban tudni, hogy a megfelelő lábbeli és az ezt kiegészítő egyedi talpbetét segítségével mérsékelhető a probléma és a vele járó szövődmények.

A jellegzetes lábdeformáció a legtöbb esetben szabad szemmel is felismerhető, de fennállásáról egy számítógépes talpvizsgálattal szerezhetünk bizonyosságot. Mivel örökletes lábbetegségről beszélünk, ezért amennyiben a családban is ismert problémáról van szó, mindenképpen vizsgáltassuk meg a talpunkat. Gyermekek esetében fontos a korai felismerés, ugyanis fiatal korban még sokkal hatékonyabban javítható a deformáció az egyedi talpbetét és a funkcionális gyógytorna segítségével.

Kiegészítő kezelésként fontos a talpizmok és a lábujjak tornáztatása és erősítése. 

Egyedi talpbetétet szeretnék

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.